szekelyfold lakossaga header

Székelyföld Lakossága Infografikák

Azt talán sokan tudjátok, hogy Székelyföld lakossága jelenleg 800.000 körül mozog. Az igazán tájékozottak talán még azt is tudják, hogy az átlagéletkor 40 év. De mik is a pontos a számok és mi van mögöttük? Ebben a bejegyzésben Székelyföld lakosságát vesszük szemügyre, néhány dinamikus infografikával!

This post is about the population of the of the Székelyland region of Transylvania – through infographics and dynamic maps.

A Romániai Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a történelmi Székelyföld határain belül 2014-ben 858 466 személy lakott, az átlagéletkoruk 39.3 év. A lakosok földrajzi eloszlása ismerős lehet: Maros megyében élnek a legtöbben (575 937), ebből a Székelyföldre éső részre 314 820 jut. Utána következik Hargita megye (322 896) és végül Kovászna (220 750). Az alábbi térképen a Székelyföldi településeket geokódolva tüntettük fel, egy lakosságukkal arányos nagyságú ponttal (a pontok fölött időzve megjelenik a településnév). Jól kivehetőek a lankásabb, sűrűbben lakott területek és medencék, valamint a kietlen hegyvonulatok (teljes képernyő).

De a nyers adatok sok információt nem árulnak el a népesség összetételéről és dinamikájáról. Románia teljes lakossága, beleértve Székelyföldet is, elöregedőben és fogyóban van. Ezt a folyamatot a legjobban korfákkal (population pyramid) lehet illusztrálni – egy “piramis” alakú korfa esetén a lakosság túlnyomó többsége fiatal, míg egy “hordó” alakú korfánál a középkorú lakosság a legvastagabb réteg. Ennek megfelelően elkészítettük a régió összes településének a korfáját, 1995 és 2014 között! A vízszintes tengelyen a lakosok száma vagy számaránya van feltüntetve, a függőleges tengelyre beoszott évkategóriák szerint (évgyűrűknek is szokták nevezni). Lássuk hogyan változott Székelyföld lakossága az utóbbi 20 évben (teljes képernyő):

Időben vissza majd újra előre görgetve 1995-től 2014-ig (érintéssel vagy képre kattintás után nyilakkal) jól kivehető mind a népességöregedési, mind a fogyatkozási jelenség.  Figyeljük meg, ahogyan az 19851990 között született generáció a 10 éves évgyűrűben kezd és utána lassan halad felfelé, elérve a 30-ast. E generáció mindegyik sávja az összlakosság 4-5 százalékát teszi ki (úgy a fiúk, mint a lányok), ám az utánuk következő generáció nem éri el a 3 százalékot sem! Tehát a a lakosság fogy és az átlagéletkora növekedik, azaz elöregedik. Érdekes megfigyelni, hogy egy másik népesebb sáv a jelenleg 50-55 éveseké, azaz akik az 1960-as években születtek. Ezt a generációt románul “Decrețeii“-nek is szokták nevezni, és azok a személyek akik abban az időszakban születtek, amikor a kommunista vezetés a fogamzásgátlást és terhességmegszakítást bűncselekményként kezelte. Ez a “baby boom”  talán valós értékben még nagyobb volt, mint a 80-as évek második felének hulláma, ám itt már sajnos az elhalálozások is árnyalják a statisztikát.  A fenti infografikán bármelyik székelyföldi település korfája megtekinthető, 20 évre visszamenőleg. Látható, hogy a 80-as évek csecsemőhulláma Hargita megyében volt a legfokozottabb. Ha kiválasztjuk bármelyik települést a listából és átváltunk az Eloszlásról Lakosokra a fenti menüben, további tényekre lehetünk figyelmesek – én most Csíkszeredára választottam példát, de igaz a többi nagyobb városra is: Csíkszeredában körülbelül 1600 25 és 30 év közötti fiú és 1500 ugyanennyi idős lány él. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek 500 viszonlyag azonos korú ismerőse van, akkor a város 1/6-át ismeri az adott korosztályban. Facebook-kal és közösségi médiával, ahol nem ritka 1000 – vagy annál több – ismerős, ez a szám 1/3-ra módosul!

Most figyeljük meg a mostani középiskolás korosztályt (Facebook dzsenerésön 🙂 ) Ebben a korosztályban összesen csak 1800 személy van és ők talán egy picit jobban is be vannak hálózva szociálisan. Ezt azt jelenti, hogy egy mai csíki középiskolás majdnem minden más vele egykorú középiskolást ismer a városban!

A fenti két térképről itt van egy geokódólt változat is a könnyebb navigáció érdekében. A térképre kattintva alább megjelenik a kiválasztott település korfája (teljes képernyő).

Átböngészve a települések korfáit megfigyelhetjük, hogy egyes falvakban igazán nagy a 85 év felettiek aránya! Ez persze részben annak tudható be, hogy a fiatalabb generáció mobilisabb és könyebben elvándorol (erről a jövő év elején részletes elemzést is közlünk). De vajon vannak Székelyföldön “mágikus régiók”, ahol az emberek várható élettartama hosszabb, mint máshol? Vagy talán az emberek egészségesebben élnek vidéken, mint a városokban? Bónuszként vessünk egy pillantást az 85 év feletti lakosság számarányának geokódolt térképére (teljes képernyő)!

Úgy tűnik ez a régió Hargita és Brassó megye határán vagy talán Maros megye nyugati részén terül el. Kozmatelke lakosságának 6.9%-a 85 év fölötti! Ezt követi Magyarbükkös és Oláhkocsárd, 5.2, valamit 4.8 százalékkal. Ám mindhárom település a történelmi Székelyföld határain kívülre esik. Hargita megye déli részén Székelyderzs, Kányád és Homoródalmás is 4% körüli értékkel rendelkezik. Talán e települések lakói természetükből fakadóan hosszabb életűek. Vagy talán csak itt a leghűtlenebbek a fiatalok és mind elvándorolnak? A jövő évben kiderítjük! 🙂


ADATOK + KÓD: Az adatok ezzel az Ipython notebook-kal lettek feldolgozva. A korfák kirajzolásához a matplotlib és pandas Python bővítményeket, valamint a d3.js Javascript könyvtárat használtam fel. Az adatok forrása az insse.ro volt. Az svg utómunkát egyszerű szövegszerkesztőben, a grafikus utómunkát meg pixlr-ben végeztem.

(2015 elején majd kibővítjük ezeket az adatokat a népesség etnikai összetételével, és az országon belüli mozgásával. Ezek az adatok viszonlyag könnyen hozzáférhetőek. Majd egy dinamikus népesség modell (1, 2, 3) alkalmazásával megkapjuk a települések különböző évgyűrűinek időbeli változását és  valós öregedését, valamint ki és bevándorlási adatait!)


A blog szerkesztője Csala Dénes. A szerkesztés önkéntesen és bérmentesen folyik, ezért ha tetszik amit olvasol, akkor kérlek Lájkold és Oszd meg a bejegyzéseket a közösségi oldalakon – olvasóink többsége Facebookot használ – illetve iratkozz fel a körlevélre (az oldal alján). A bejegyzések, infografikák és interaktív adatvizualizációk nyílt forráskódú (Open SourceMIT licensz alatt készülnek: ennek értelmében szabadon vonatkozhatsz a bejegyzésekre, írhatsz róluk összegzést és átvehetsz statikus képeket,  elő linkes forrásmegjöléssel (Csala Dénes, SZÉKELYDATA blog). Az összes SZÉKELYDATA bejegyzés forráskódja fent van a GitHub forráskódmegosztó portálon. Ezt a bejegyzést itt találod.

                                     

Ezeknek a bejegyzések az elkészítése sokszor egy hétnyi, teljesen önkéntesen befektetett munkaórába telik. Ezért fordulok, most Hozzád, hogy még több adatvarázslatért, kérlek támogasd a munkámat. Ugyanakkor, azért, hogy a tartalomra tudjatok koncentrálni, ez a blog reklámmentes. Hogy ezt az örvénylő médiaszíntéren a jövőben is megőrizhessem, létrehoztam egy Patreon profilt. Ezen az oldalon “patrónusokká” válhattok, mindegy új bejegyzést egy jelképes összeggel támogatva. Ugyanakkor egyszeri és havi adományokat is küldhettek a PayPal-on keresztül. És hatalmas köszönet mindazoknak akik támogatnak és segítenek Székelyföld jövőjét építeni egy objektív, interaktív információfelület kialakításával és fenntartásával!

13 comments

szólj hozzá | iratkozz fel ↓

 1. Pingback: Székelyföld Lakossága Infografikák – Population of Székelyland Infographics | Try something new. Everyday.
 2. Laszlo · december 23, 2014

  Kedves szekelyek! Azonnal neki kell latni gyermekeket nemzeni, kulonben 50 ev mulva nem lesz mirol beszelgessunk…

 3. Kinga · december 23, 2014

  Most komolyan, comic sans?

 4. CSALA Dénes · december 23, 2014

  Ez a poszt bekerült az ATLATSZO.HU 2014 kedvenc adatújságírás projektjei közé. Köszönöm a megtisztelést.

 5. CSALA Dénes · december 23, 2014

  Ez a poszt bekerült a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos hírlevelébe (V. évfolyam I. szám). Köszönöm a megtisztelést.

 6. Pingback: Hol vagytok székely(földi)ek? – a teljes diaszpóra! | SZÉKELYDATA BACKUP
 7. Pingback: Hol vagytok székely(földi)ek? – a teljes diaszpóra! | SZÉKELYDATA
 8. Pingback: Mitől halunk meg? – Globális Elhalálozási Időfolyam | SZÉKELYDATA
 9. Pingback: Mitől halunk meg? – Globális Elhalálozási Időfolyam – Transindex/SZÉKELYDATA | EuroCom - Romániai Sajtófigyelő
 10. Pingback: Mitől halunk meg? – Globális Elhalálozási Időfolyam | SZÉKELYDATA BACKUP
 11. Pingback: I’m back + Régiósítás Székelydata módra | SZÉKELYDATA